Groen eco betonmortel
MKI per product te bepalen vanuit de gevalideerde “groene ontwerptool”
Secundaire grondstoffen cement minimaal 75% en zand en grind gemiddeld 25%
GBC groen ECO beton is een betonmortel op basis van circulaire materialen zoals gewassen gerecyclede spoorwegballast, ECO granulaat, ECO zand of betongranulaat. Deze secundaire stoffen worden hergebruikt en zijn voorzien van een KOMO certificaat op basis van NEN-EN 12620 en NEN 5905. De toevoeging van hoogovenslak zorgt voor substantiële verlaging van de CO² -uitstoot.
Secundaire granulaten 100% toepasbaar
Eens in de 20 jaar wordt het spoor voorzien van een compleet nieuw ballastbed. Voorheen gestort in putten, wordt deze grondstof nu zorgvuldig gewassen en verwerkt tot een hoogwaardig, gecertificeerd ingrediënt voor betonmortel dat zonder beletsel tot 100% is toe te passen. Toepassing van spoorballast heeft geen negatief gevolg voor het CO²-profiel van beton. Bij het thermisch reinigen van teerhoudend asfalt komt ECO zand en ECO granulaat vrij, ook deze schone secundaire materialen hebben geen negatief gevolg voor het CO²-profiel.
Secundaire grondstoffen en CO²
Betonvoorschriften staan maximaal 20% vervanging van betongranulaat toe. CUR-Aanbeveling 112 stelt dat tot 50% van het grove toeslagmateriaal vervangbaar is door betongranulaat zonder aanpassing van rekenregels. Voor vervangingspercentages tussen de 50% en 100% geeft CUR-Aanbeveling 112 rekenregels. Ongewassen betongranulaat heeft vanwege de aanwezigheid van brekerstof en de korrelvorm een hogere waterbehoefte en vraagt dus om meer cement om de sterkte te compenseren.
Hoogovenslak voor een laag CO² profiel
Hoogovengranulaat is een bijproduct van ijzerproductie. Door de lagere volumieke massa van dit niet-metaalhoudend materiaal, worden de slakken van het gesmolten mengsel gescheiden. De gegranuleerde slak wordt verkregen door de gesmolten slak snel af te koelen met water. Tijdens het drogen en malen van de hoogovenslak komt er nauwelijks CO² vrij. In vergelijking met traditioneel cement wordt de uitstoot van broeikasgassen tot bijna nul gereduceerd. De GBC heeft de mogelijkheden in huis om gecertificeerde betonmengsels te ontwerpen met een lage CO²-uitstoot door de toepassing van maximal 80% slak.
Het GBC groen ECO betonassortiment:
GBC groen ECO beton: 55, 75 of 100% vervanging van het grove toeslagmateriaal door secundaire toeslagmaterialen. |
GBC groen ECO beton laag CO²: 55, 75 of 100% vervanging van het grove toeslagmateriaal door secundaire toeslagmaterialen in combinatie met 80% hoogovenslak. |
GBC groen ECO beton nul CO²: 55, 75 of 100% vervanging van het grove toeslagmateriaal door secundaire toeslagmaterialen in combinatie met 80% hoogovenslak. Het restant aan CO²-emissies wordt gecompenseerd door de aankoop van emissierechten. |
Groener kunnen we het niet maken!
Met de carbon calculator, ontwikkeld en getoetst door ingenieursbureau DHV, wordt het aantal emissierechten bepaald ter compensatie van de emissies door de productie van de betonmortel (inclusief de grondstoffen) en het transport naar de bouwplaats. De emissierechten worden gekocht bij de Climate Neutral Group. Per project wordt een certificaat met “Verklaring van Compensatie” overhandigd, met de berekende en gecompenseerde emissierechten. Nul CO² beton wordt geleverd voor ieder specifiek project, maar het is ook mogelijk om de gehele jaarlijkse betonmortelafname CO²-neutraal te maken. Automatisch wordt dan iedere levering Nul CO²-beton.
Werken aan een klimaat neutrale wereld
De Goudse Betonmortel Centrale werkt samen met de Climate Neutral Group aan een klimaat neutrale wereld. Dit is bereikbaar door de onvermijdelijke CO²- uitstoot te reduceren en te compenseren via duurzame energieprojecten zoals windmolenparken, zonnepanelen en duurzame bosprojecten. Deze projecten zorgen voor een vermindering van dezelfde hoeveelheid CO² elders. De compensatieprojecten genereren gecertificeerde CO²-credits, ook wel VER’s genoemd (Voluntary Emission Reductions). Een CO²-credit staat voor 1 ton CO²-reductie.
Alle projecten van Climate Neutral Group worden geverifieerd door organisaties die geaccrediteerd zijn door UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor:
Controle van de hoeveelheid emissies die wordt voorkomen of de hoeveelheid koolstof die wordt opgenomen of verwijderd. |
Monitoring hiervan gedurende de gehele duur van het project. |
Afgifte van een “Verification Report” met de hoeveelheid gegenereerde CO²-credits. |
